2015. június 8., hétfő

Igasz törtenet a Csipke Ràuzlrol

Igasz törtenet a Csipke Ràuzlrol

Etyszer vàr à khàjnih. Neki nem folt khind. Mek a khàjnih nénak se. Petik hom szi kèen àni hom. Folt egy pèka, und hot kszokt a khànih nènak : in à joar hoszt tu àni. Und so lett. À storak sàjni màdl lett nekik. Az örömbe hom szi kmoht à kroszi ünnepsèg. Ott asz orszag volt 13 ksàjdi pàzl. a khàjnihnak meg nur 12 kàuldigi tànyèr. Eszèr egy nem hiftak oda. 11 a pàzlikbol hom ollesz guati kifànt a klàjninak. Und tyött a 13. Coarnih folt, hoty öt nem hiftak. Mek. Und hot ksimpft. A klàjni màdlval.Ha 15 joar leszöl, fok mekszurni a spinràd-nàdl, und tu foksz mekhalni.Ès elment a pàzl. a 12. mèk nem vüncsolt semmi, und hot kszokt : I khau niht eltörölni az àtok. Csak pessza mohn. 100 joarig foksz salofn. Neid mekhalni.
Asz apa khàjnih Hot parancsolt, olli spinràd musz a laundba eltüszelni. Und ti klàni lett 15 joar old.Asz anya, mek a foda, elment jàgn. A klàni a hàszba.ment hin-und her. A turmba is. Ott folt à oldi tür. Benèszett. Ety oldi hex hot ety spinràdnàl ült. Voz iz tàjz? Kèrdeszte a klàni. Tyere ite, tu khàunszt àuszpropàlni. Ès probàlta. Mekszurta a fingèt a spinràd nàdlval. Asztàn elkeszdett slofn. Und oli a vàrba. A khoh akart pofon atni a klàni kukta. Ova hot àjnkslofn. a fàjer is kialutta magàt asz ofnba. A khàjnih foda meg a muta,is hasza työttek. Slofn. A goartnba hot à tüske pokor kvokszn.

ATüske pokor asz mindik sürüpp es dike lett. Szàn kvèszt sok khàjnig fiuk,voltn bemenni a hászpa. A sok stahl hot oli mekölt. 100 joar slofzàjt utan tyött vida àni . Khàjnig pua. Hot ghört von oldi làjd. ot penn a stàhl mökött sloft ety sàjni màdl.Hot tenkt asz Màr jo old lehet, ova akarta mekneszni. Und ment. A stàhl hatyta. Hot kszèn a sàjni màdl. Hot kèm à puszi. A màdlnak. A hex mar nem volt ott. Neki nem atta folna. Und ti Ràuzl isz aukvoht. - So hom ti oldi làjd kszokt : Csipke Ràuzl. Und a hàszpa is szin oli aufkvoht. A khoh atta a pofon, A fàjer az ofn-ban is fisszatyött. Mek a foda und a muta khànih is szin voh kvoan.A Ràuzl, mek a pua hom eskütt, und poltok szin kvoan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése