2015. augusztus 25., kedd

A „Kegyelet Oszlop” vagy „Képoszlop” / (Bildstock)

A „Kegyelet Oszlop” vagy „Képoszlop” / (Bildstock)


A régiek elmondása szerint a fából faragott „Kegyelet Oszlop” vagy „Képoszlop” eredetileg a Jutadomb tetején állt gyönyörű flórával kerítve. Állítója és állításának pontos ideje, körülményei ismeretlenek. Az oszlopon egy szentkép is helyet kapott, – talán a Nagyboldogasszony képe, gyerekkel az ölében – de, hogy pontosan kit ábrázolt már feledésbe merült. Kora százötven-kétszáz év is lehet. Az oszlopnál fohászkodtak a soroksári parasztok, hogy a szőlőjüket, gabonájukat és a burgonyát kímélje meg az időjárás, kerüljék el a férgek, a madarak és a tolvajok.

A hasonló oszlopok gondozása, tisztítása, virágozása az alapító család, vagy ennek kihalása, elköltözése után a környéken lakók – leginkább asszonyok, lányok – feladata volt.

A II. világháború végén, 1944 nyarán, a front közeledtével német állásokat létesítettek a stratégiailag fontos ponton, az oszlop ekkor került át a Juta domb tövébe. Az 1956-os forradalom után, a nagy harcok színhelyéül szolgáló Juta dombot – ahol sokáig ellenálltak a magyar honvédek a beözönlő szovjet csapatoknak – eltüntették, mára nyoma sem maradt.
                                                            
A Kegyelet oszlop ezt követően hosszú évekig a későbbi Hatwagner telken állt, melyet a ’60-as évek végén vett meg a család. Az immár eldugott helyen álló oszlop környékét a helyiek még a ’60-as, ’70-es években is gondozták, előtte mindig volt friss virág. Az eredeti oszlop a kétezres évek végén került előbb a Múzeumba, majd 2015-ben a Tájházba. Utolsó helyén a Tömlős utca végében, azóta a Kegyelet Oszlop másolata áll.






Fotó az eredeti helyszínen álló Képoszlopról

(Lux Antal gyűjteményéből)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése