2015. január 31., szombat

A SOROKSÁRI PLÉBÁNIATEMPLOM FŐOLTÁRA

A Soroksári Plébániatemplom főoltára


Felszentelését követően a Nagyboldogasszony Plébániatemplomon többször végeztek átalakításokat. 1848-ban le is égett, majd új toronytető került rá. Jelenlegi alakját alig több mint 100 éve nyerte el, és azóta csodálhatjuk rendkívül esztétikus formáit, amelyekkel méltán vált Soroksár jelképévé és Magyarország egyik legszebb egytornyú barokk templomává.

Belseje is csodálatos, hiszen főoltára igazi mestermű, tökéletesen illik a templom belső teréhez, hangulatához. A főoltárt méltán tarthatjuk Soroksár egyik legjelentősebb művészeti nevezetességének is. Az első – kőből épült – főoltárt követte egy második, amely gipszből és műmárványból készült. A jelenlegi főoltár gondolata 1903-ban merült fel, amikor dédnagyapám Drexler Antal és dédnagybátyám 4000 aranykoronát ajánlott fel erre a célra. Ez az összeg akkoriban jelentős vagyonnak számított, hiszen két ház árának felelt meg. (A Drexler család már a XVIII. század közepétől – generációkon át – jelentős adományokkal támogatta Soroksárt és a Katolikus Egyházat. A család tagjai két évszázadon keresztül különböző társadalmi, valamint köztisztségeket láttak el. Önzetlen, közhasznú tevékenységükért minden időkben megbecsülésben és köztiszteletben részesültek.)

Az új főoltár elkészítését a nemzetközi hírű dél-tiroli faragó mesterre: Josef Rifesserre bízták, akitől még maga a császár és király Ferenc József is rendelt alkotást, és akit a Pápa is magas kitüntetésben részesített. (A St. Ulrich-Gröden településen élő oltárkészítő mesterek világhírűek voltak, és éppen ekkor élték szakmai fénykorukat. A kis településen ekkor mintegy 260-an foglalkoztak oltárkészítéssel. Műveiket már a XVIII. századtól, tehát a barokk idők óta nem csak templomok, hanem uralkodók, hírességek is vásárolták. Némely mesterek művei még a Világkiállításokon is díjakat nyertek.)

Dédnagyapám felajánlását követően, Schláger Árpád akkori soroksári Esperes-plébános 1903. október 7-én a Váci Püspöknél kezdeményezte az új oltár elkészíttetésének engedélyezését, kérve az Egyházmegye támogatását. Az engedély és a kért támogatás (3200 korona) elnyerését követően a tárgyalások és ajánlatok eredményeként Josef Rifesser szobrász és oltárkészítő készítette el gyönyörű főoltárunkat. Az oltárépítési munkálatok alatt a mester végig Soroksáron volt, és 1906. június 29-én a 7200 aranykorona kifizetésével befejeződtek az új főoltár felállításával összefüggő teendők.

Fenti írásom kapcsán is tisztelettel emlékezem Simongáti Győzőre, aki sajnos már nincs közöttünk, és aki 2009. márciusában összegyűjtötte a főoltár készítésével összefüggő, fellelt iratokat.

Tudom, hogy az alábbi esemény nem a legfontosabb templomunk történetében, de mégis megemlítem érdekességként, hogy csodaszép főoltárunk előtt térdelt Madonna, a világhírű énekesnő, hiszen itt forgatták az EVITA című nagyszabású hollywoodi produkció esküvői jeleneteit. A csodás fehér virág dekorációban még hetekkel a forgatás után is gyönyörködhettek a soroksári hívek.

Európától Ausztráliáig az egymással kapcsolatot tartó soroksáriak ennek a gyönyörű templomnak, a MI TEMPLOMUNKNAK képét használták leveleik emblémájának. Mindannyian hálásak lehetünk mindazoknak, akik tettek és áldoztak ezért a csodás épületért, főoltáráért, és felekezettől függetlenül büszkék lehetünk arra, hogy naponta megcsodálhatjuk e művészi alkotásokat.

Unyi János Antal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése