2015. január 31., szombat

VOLT EGYSZER EGY VENDÉGFOGADÓ

VOLT EGYSZER EGY VENDÉGFOGADÓ


A Grassalkovich úti felüljáró mellett, a Templom utca vége és a Batthyány utca által határolt területen található Soroksár legrégebbi épületegyüttese, amely már a XVI. században vendégfogadó és Pest városa előtti utolsó postakocsi állomás volt.

Pontos építési dátuma ismeretlen, azonban a pincéjében található téglafal egyes darabjai egyértelműen utalnak az 1500-as évek első felére. A néhai fogadó udvara olyan méretű, hogy a kapuján bejövő lovas kocsik az udvarban meg tudjanak fordulni. A Szeged és Kecskemét irányából érkező kereskedők, utazók fontos betérője volt.

Az épület története a XVIII.-XIX. századtól, a németajkú lakosság betelepítésétől fogva ismertebb: Előbb a Klötzl, majd a Soroksár közéletében, gazdaságában meghatározó szerepet vállaló, köztiszteletben álló Drexler család tulajdonába kerül. A XIX. század második felében, a közlekedés modernizálódása eredményeként az épület megszűnik postakocsi állomás lenni, és funkciója az idők során teljesen átalakul. Lakóházzá és mezőgazdasági hasznosítású épületté válik. Egy része magtár lesz, és területén újabb lakrész épül. Jelenleg vegyes hasznosítású és tulajdonú családi lakrészek, raktárak valamint iroda is találhatók benne.

Érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy helytörténeti szempontból milyen értékkel bír ez az ingatlan Soroksár számára, hiszen legalább 250-260 évvel idősebb a Nagyboldogasszony Plébánia Templomnál, és az egyetlen olyan soroksári házas ingatlan, amely a település betelepítése előtti időszak épülete, tanúja.


Unyi János Antal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése